Fiatalok pénzügyei - Egy napokban megjelent HVG cikk margójára
2016. május 03. írta: Hitelt, de okosan

Fiatalok pénzügyei - Egy napokban megjelent HVG cikk margójára

"K&H: a fiatalok 33 százaléka elégedett pénzügyi helyzetével"

hvg_fiatalok_penzugyi_szokasai.jpg

A felmérés szerint:

A városi fiatalok a korábbi negyedévnél kevésbé voltak elégedettek jelenlegi helyzetükkel az első negyedévben, mint a megelőzőben, kilátásaikat azonban optimistábban ítélték meg..

A megkérdezettek 33 százaléka volt elégedett pénzügyi helyzetével és lakhatási körülményeivel 2016 első negyedévében, arányuk csökkent  az előző negyedévben mért 37 százalékhoz képest, és szinte megegyezett az előző év azonos időszaki 34 százalékkal.

A Free Association által végzett kutatásban 300, 19-29 éves fiatal vesz részt, akik a magyarországi városi lakosságot reprezentálták nem, korcsoport, régió, település típus és iskolai végzettség alapján. A jóléti index 2016 első negyedévében 8 ponton áll, ami a 2015 negyedik negyedévében mért 11 ponthoz képest csökkenést, az előző év azonos időszakához képest azonban minimális emelkedést jelent, akkor az index 7 ponton állt.

cta3.jpg

Bár a kimutatás nem szól arról, hogy végül is mennyit keresnek ezek a fiatalok, amivel ennyire elégedettek. Valamint nem említi azt sem, hogy ebből a jelenlegi keresetből mennyi jut jövő tervezésre? Egyáltalán fontos e ennek a korosztálynak, hogy tervezzen és előre gondolkodjon?

Mit látok én, több éves pénzügyi tapasztalattal a hátam mögött?

Nos, ha az irodában néha-néha találkozunk is ilyen tudatos fiatalokkal, akkor ők az esetek 90%-ban azért valamelyik szülő kérésére jelennek meg és fogalmuk sincs, hogy hogyan lehet elkezdeni egy különálló életet...

Egy azonban biztos: első a kocsi!

Abból is a nevesebb márka, lehetőleg új autó. Átlagár: 2-3 millió forint.

Így határozottan elmondható, hogy a 19-29 éves korosztály első adósság-története egy autóhitellel indul. Ezekből  - az általában negatív - tapasztalatokból kiindulva kezdődik aztán a pénzügy tervezgetés fogalma. Általában pár év múlva találkozunk velük ismét. Hitelkiváltás, átváltás, egyéb pénzügyi konstrukciók lehetőségeinek átbeszélése miatt.

Ha addig említettük is a saját lakás témáját, csak süket fülekre találtak magvas gondolataink. Ilyen esetekben mindig meg kell várni, amíg elér az élete olyan szituációkban, amikor számára is fontos - olykor égetően is - a saját otthon kialakításának vágya.

Pedig, ha megértenék....! Pedig, ha tudnák....!

... hogy tüzet oltani MINDIG drágább megoldás - pénzügyileg -, mint előre gondolkodva felépíteni és lépésről lépésre megvalósítani álmainkat.

30 év felett ezt már szinte mindenki tudja. De addig maradnak a szép statisztikai számok a jólétről, az elégedettségről - még akkor is, ha ezek a számok hamis illúziókat takarnak...

cta3_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://hitelokosan.blog.hu/api/trackback/id/tr338659406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása