Van lakáshiteled?  5/1 rész
2018. december 27. írta: Hitelt, de okosan

Van lakáshiteled? 5/1 rész

Érhet veszély vagy nyugodtan aludhatsz ?

4k-ultrahd-hatterkep-wallpaper-mosaicon-venom-96730188 largethum

Sokan vesznek fel úgy hitelt, hogy alaposan körbejárják és a begyűjtött információk alapján meghozzák a helyesnek vélt döntést.

Felmerülhet két kérdés:

  1. Te is ebbe tartozol?
  2. Igen , de valamit nem vettem észre?

A 2019-es év már előszele lesz egy komoly változásnak, amit úgy hívnak kamatemelkedés.

 

A devizahitelek drámájához mérhető zavarokat okoznának a gyorsan emelkedő hitelkamatok – hívják fel mind többen a figyelmet az egyre kedveltebbé váló 15-25 éves futamidejű, változó kamatozású jelzálog alapú hitelek veszélyeire. A Magyar Nemzeti Bank múlt év végi stabilitási jelentése szerint az új lakáshitelek 51 százaléka, és a teljes lakáshitel-állomány mintegy 63 százaléka már változó kamatozású. A jegybank is elismeri, hogy a változó kamatozású lakáshitelek becsapósak , mert a valós kockázatok most láthatatlanok. Számításaim szerint, ha egy átlagosnak mondható  ( 8Mill Ft - 46 767 Ft /hó ) 5 százalékos lakáshitel kamata duplájára nőne, 20-25 éves futamidőket figyelembe véve 45-55 százalékkal emelkedne a havi törlesztőrészlet ( 72696 Ft / hó ), de egy százalék is 8-10 százalékkal magasabb részletet vonna maga után. ( 54544 Ft / hó

Szigetvári Viktor, az Együtt választmányi elnöke levélben fordult Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez és Matolcsy György jegybankelnökhöz, hogy haladéktalanul lakossági szemléletformáló kampány indítsanak a fenntartható eladósodás formáiról, valamint szorosabban ellenőrizzék a pénzintézetek árazási gyakorlatát.

Mielőtt ezt megtennék, én szeretném erre nyomatékosan a figyelmet felhívni.

Javaslom:

  • meg kell nézetni a jelenlegi hitelt egy szakemberrel
  • változtatni kell rajta ha kockázatos
  • dönteni lehet azután, hogy megnézik
  • lehet vállalni az emelkedéssel járó kellemetlenséget, tehát nem kötelező váltani
  • de nagyon fontos, hogy tudjanak róla, ezért meg kell nézetni.

Ha végig olvasta a cikkemet és bár körültekintő volt az igényléskor, de lát Ön is reális esélyt a veszélyre, vagy már az elején is a körülményekre bízta magát, akkor Önnek konzultálnia kell egy független pénzügyi tanácsadóval és/ vagy , foglaljon időpontot nálam. 

p.laszlo@legjobbalkusz.hu

06308711166

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hitelokosan.blog.hu/api/trackback/id/tr8414517758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása