Mire figyeljünk, ha jelzáloghitelt veszünk fel? Hogyan működik?
2016. február 28. írta: Hitelt, de okosan

Mire figyeljünk, ha jelzáloghitelt veszünk fel? Hogyan működik?

A hitel nem játék!

vilagitotorony.jpg

3+1 megkerülhetetlen feladat, amit minden hitelfelvétel előtt el kell végezni!

  1. Alaposan térképezd fel a fizetőképességedet! A jelenlegi pénzügyi szokásaidat figyelembe véve, mindenképpen készíts egy kiadás-bevételi tényt, ami megmutatja, a jelenlegi pénzügyi helyzetedet. Ezek után érdemes elkészíteni a megváltozott élethelyzetből származó, új kiadás-szerkezetet is, ami megmutatja, hogy a hitel törlesztőrészlete biztosan fizethető lesz-e?! A hitel kamatainak esetleges változása miatt mindenképpen egy erős 10-20%-os ráhagyással számolj!
  2. Keresd a piacon az olcsóbb forrásokat! Elsőként érdemes körüljárni annak a lehetőségét, hogy a célunkhoz, kapunk-e állami támogatást, ami a törlesztő részletünket nagyban csökkentheti. Ebben a fázisban érdemes átgondolni például azt is, hogy egy lakásvásárlásnál újat vagy használtat vegyünk-e? Furcsa, de van olyan eset, amikor támogatott hitelből azonos havi törlesztő részlet ráfordítással akár több millió forinttal drágább új építésű lakást is megvehetünk.
  3. Gyűjtsd be! Egy jó bankválasztással, a megtakarítás már milliós is lehet, tehát az összes pénzintézet ajánlatát be kell gyűjteni, és összehasonlítani: a kamatot, a kezelési költséget, és a futamidő alatti bekerülési költséget. Az árazásnál a bankok ma már szinte kivétel nélkül a bankközi kamatokat (BUBOR) veszik alapul, és ehhez képest kérnek felárat. Hitel típustól függően a különbség igen csak markáns lehet.

13256153_642228429259057_1259357521286630202_n.jpg

3+1. Fentieket összegezve gondold végig a hitelfelvételt, és ha szükséges inkább engedjünk az elképzeléseinkből, hogy döntésünk hosszú távon is vállalható legyen. Amennyiben hosszabb távon adósodunk el (10 év felett)  és anyagi lehetőségünk engedi érdemes a hitel előtörlesztésére felépíteni egy stratégiát, azaz a hitel mellé megtakarítást is indítani, mellyel rövidül a hitel fennállása, és ezáltal a bekerülési költség is.

További kérdésed is lenne? Cég csoportunk útmutató az okos otthonteremtéshez!

Vedd fel velünk a kapcsolatot Facebook oldalunkon keresztül vagy a p.laszlo@legjobbalkusz.hu e-mail címen!

hitelokosan_cta.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://hitelokosan.blog.hu/api/trackback/id/tr878420086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása