Tanácsok fiataloknak: az első lakástulajdon megszerzésének buktatói, felelősségei és pár szó a felejthetetlen élményről...
2016. március 01. írta: Hitelt, de okosan

Tanácsok fiataloknak: az első lakástulajdon megszerzésének buktatói, felelősségei és pár szó a felejthetetlen élményről...

butorok-273.jpg

Sokan nem gondolkodnak el azon, miből és hogyan teremtik majd meg az első otthonukat. Még kevesebben tesznek konkrét lépéseket, hogy ebben a témában segítséget kérjenek. És sajnos még mindig azok vannak a legkevesebben, akik annyira komolyan veszik ezt a témakört, hogy az elhatározásukat tettek kövessék.

Mert bizony valljuk be: huszonévesen félretenni, megspórolni hónapról hónapra egy olyan összeget, amit valójában másra - akár szórakozásra, akár hobbira - is elkölthetnénk, nagy elköteleződést igényel.

Ha Te is feltetted már a kérdést: Hogyan és miből lesz saját otthonom?

Akkor most maradj velünk!

Nem árulunk zsákbamacskát! Itt van hozzá a három kötelező lépés:

  1. Az önerő építését minél korábban kezdd el! Ha szerencsés vagy, már a szüleid gondoskodtak róla. Ha nem, akkor se keseredj el, de tudnod kell, hogy nincs tovább mire várnod!

Amikor pályakezdőként egy fiatal munkába áll, az a legfontosabb, hogy az első jövedelmeinek jelentős részét (10-40%-át) fordítsa a későbbi lakáscéljainak megvalósítására! Ilyenkor még sokkal könnyebb takarékoskodni, mint később, a hitel törlesztése, a családfenntartás és a rezsi mellett.

A jelenlegi törvényi hátteret figyelembe véve, minimum 20% önerő szükséges egy lakóingatlan megszerzésére!

Tehát az idő fontos tényező! Minél nagyobb az önerő, annál kevesebb hitel válik szükségessé később - azaz, minél előbb kezdesz takarékoskodni, annál jelentős kamatteher marad a zsebedben! Ez jó hír! Igaz? ;)

     2. Keresd az állami támogatásokat! Ez az, ami az egyik legnagyobb segítséget adhatja Neked hosszú távon. Ez lehet vissza nem fizetendő támogatás, de lehet alacsonyabb kamatozású hitel is. Ha ugyanis hitelfelvételre kerül sor, akkor a legfőbb szabály, hogy ne vállald túl magad!

Ezek után jogosan merülhet fel a kérdés:

Mekkora összeget érdemes félretennem már az első fizetéseimből?

Óriási nagy tévedés arról álmodozni, hogy az első lakásunk a legtökéletesebb és a legjobban felszerelt állapotú lesz! Ehhez még több idő és pénz kell majd..

Ami azonban mindenképpen kell hozzá:

  • a jövedelmed 30%-a megtakarításként
  • tartsd a fókuszt a céljaidon
  • valamint tervezz, tervezz és tervezz!

 

     3. Okosan és előre gondold át a finanszírozást!

  • Ehhez igazítsd az otthonodat,
  • dönts racionálisan,
  • ne hagyd, hogy elragadjanak az érzelmeid!

 

Fontos mérlegelni, hogy melyik a jobb megoldás:

  • új vagy használt lakás,
  • ház vagy esetleg az építkezés.

Ez a majdani döntésed függ a banki környezettől és az igénybe vehető állami támogatásoktól is.

A fentieket figyelembe véve fontos, hogy céljaiddal a lehető legkorábban legyél képben! Ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni.

Ha egyedül nem megy,  akkor fordulj szakemberhez, mert egy jól felépített terv milliókat érhet!

A pénz ugyan önmagában nem boldogít, de anyagi gondok mellett már nehezebb boldogulni a későbbiekben.

 

Cég csoportunk útmutató az okos otthonteremtéshez!

Vedd fel velünk a kapcsolatot Facebook oldalunkon keresztül vagy a plangenauer.laszlo@gmail.come-mail címen!

A bejegyzés trackback címe:

https://hitelokosan.blog.hu/api/trackback/id/tr488442438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása