Újabb fontos információk a CSOK-ról – a bank jogászai vették észre a hibát
2016. május 03. írta: Hitelt, de okosan

Újabb fontos információk a CSOK-ról – a bank jogászai vették észre a hibát

A bankok befagyasztották a CSOK-os hitelfinanszírozást? Nézzük, mi történt!

 9e8a81415edd0b7279a50e87f03e18fb3c24ae27.jpg

Egyre többen igénylik az állam által nyújtott új, Családi Otthonteremtési Kedvezményt. Blogunkban  már részletesebben is foglalkoztunk ezzel a témával. Körüljártuk, kik és hogyan igényelhetik.

Arra azonban nagyon kevesen gondoltak, hogy a „fejlesztés” gyerekbetegségei újabb családok életét keseríthetik meg. Sőt, ez akár egy-egy foglaló összegébe is kerülhet. És ez talán még a legjobb eset!

Mit lép erre a Nemzetgazdasági Minisztérium?

A történet úgy kezdődött, hogy 2016 év elején a magyar állam bejelentette: meglepően nagy kedvezménnyel – 10+10 Millió forinttal  - támogatja a magyar nagycsaládosokat. Ehhez speciálisan terveztetett ingatlanokat – új építésű társas és ikerházakat - is meghatároz - adott négyzetméter, felépítmény és földrajzi hely keretében.

De – itt jön az egyik felháborodás oka - amíg a régebbi építéseknél már elfogadott protokoll ezen építményeknél a használati megosztás elve, addig a CSOK-os építésű ingatlanoknál ez a feltétel kikerült a kedvezményezetti listából.

Mit jelet ez?

Mindez azt eredményezi, hogy a bankok befagyasztottak minden olyan hitelfinanszírozást, ahol az épületek osztatlan közös tulajdonra épülnek és használati megosztással történik az elkülönítés.

A CSOK szigorú szabályai között ugyanis az szerepel, hogy CSAK előtársasházi alapítással kötött kivitelezői szerződésekre adható!

cta3_1.jpg

Mit jelent ez a gyakorlatban? Mit tehetnek a CSOK-ra váró családok?

A történet két nagyon fontos eleme:

  1. Azon ingatlanok hitelfinanszírozásaira, melyek NEM előtársasházi alapítással kerültek benyújtásra a Földhivatalhoz, de már folyamatban lévő építésűek, azaz olyan iker- és társasházi lakások, melyek azért nem felelnek meg a törvényi előírásoknak, mert NEM ÉR ÖSSZE a két vagy több ingatlan, azokra az NGM hivatalos állásfoglalásáig a bankok nem engedélyezik a szakaszos kifizetést.
  2. A másik vele járó folyamat, amely szintén jogi vitákat is eredményezhet, amikor a már kifizetett foglalótól kénytelen elállni az adós - aki egyébként jogosult a CSOK-ra - , mert épp olyan ingatlant választott, melyre a bank leállította a finanszírozást. Erre is meg kell találni azt a kompromisszumost lépést, mely újabb nehéz feladat elé állítja a családokat.

A Minisztérium által kiadott hivatalos határozatra azonban heteket, akár hónapokat is várni kell!

Arról pedig már nem is teszünk említést, milyen hátrányos versenyhelyzetbe kerül(het)nek azok a kivitelező cégek, akik a családoknak szánt ingatlanjaikat emiatt az utólagosan kiderült jogszabályi feltétel miatt nem tudják értékesíteni…

Elgondolkodtató….

A bejegyzés trackback címe:

https://hitelokosan.blog.hu/api/trackback/id/tr318681872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DSM 2016.05.04. 17:18:23

Szia! Elég szomorú, és az is, hogy az én 20. életévét már betöltött, de középiskolás gyermekem, már nem számít gyereknek, ezáltal bukjuk a háromgyermekes CSOK-ot is. Ezzel foglalkozott már valaki? Nem hiszem, hogy az én esetem egyedi volna. Ugyebár ő is eltartott, fizetéssel nem rendelkező állampolgár....

Hitelt, de okosan 2016.05.14. 11:00:18

Igen, ez is valós probléma! Mondhatni, hogy a "gyerekbetegségek" közé tartozik, amit a törvényalkotás során nem vettek figyelembe.
süti beállítások módosítása